Äppeltips i äppeltider

Har du äppelträd eller många äpplen som behöver tas om hand innan de ruttnar? Passa på att baka en mjuk äppelpepparkaka helt utan gluten och socker! Sötningen kommer från äpplena.

img_1632










Fridas äppelpepparkaka
2 ägg
3 dl mandelmjöl eller annat nötmjöl
2 msk vätska (jag hade getyoghurt)
2 msk rumstempererad kokosolja (kan ersättas med smör)
2 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
4 rivna äpplen (2 till botten och 2 till smeten)
3 tsk pepparkakskrydda (enkelt att göra själv)
1 nypa salt
30 gram smör
Kanel

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Hyvla ca 30 gram smör och lägg i botten av en bakform. Strö lite kanel över.
Riv två av äpplena och tryck fast i botten av formen över smöret (krama ur om de är väldigt blöta).

Blanda ihop ägg, mandelmjöl, salt, pepparkakskrydda, vätska, kokosolja, bakpulver, fiberhusk och två rivna äpplen i en bunke.

Smeta ut smeten ovanpå äpplet i bakformen. Ställ in i ugnen i ca 20-30 minuter (tills den stelnat och fått lite färg).

Vänd upp kakan när den svalnat något. Smakar som bäst avsvalnad.

Toppa gärna med lite havssalt som bryter fint till den lilla sötman från äpplena.