Semla i februari?

Jag är egentligen en motståndare till så kallade kladdkakedagar, våffeldagar, semmeldagar och liknande. Vet därför inte vad som hände när jag i helgen trollade fram denna semla eftersom februari närmar sig 😀 

Kan anpassas för den som inte äter sött och den går att göra helt mejerifri genom att ersätta vispgrädden med kokosgrädde.

Semla

6 ägg

0,5 dl kokosmjölk

1 dl kokosolja

1 dl kokosmjöl

1-2 tsk nystött kardemumma

2 tsk bakpulver

4 msk fiberhusk

Sötning efter smak (jag hade ca 1 tsk björksocker)

1 ägg att pensla med

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ihop ägg, kokosmjölk och kokosolja.

Blanda de torra ingredienserna och vispa sedan ihop alltsammans. Låt svälla ca 5-10 minuter och forma sedan till bullar. Jag gillar när de är ganska små, då räcker smeten till ca 15 stycken.

Pensla med ägg. Grädda ca 20 minuter (eventuellt lite längre om du kör utan varmluft), de är klara när de stelnat och fått lite färg.

Mandelmassa

Ca 1,5 dl skållade mandlar (du kan ersätta med mandelmjöl om du inte har möjlighet att använda hela mandlar)

Honung efter smak (jag hade ca 1,5 msk), alternativt annan sötning

En skvätt vatten

Mixa ihop alltsammans till en smet. Tillsätt vatten efter önskad konsistens.

Grädde

Vispa vispgrädde

Låt var naturell eller tillsätt vaniljpulver eller sötning efter smak.

Jag ersatte min vispgrädde med en kyld och krämig kokosgrädde, hade även mindre honung i min mandelmassa då jag är känslig för sötsaker.

Skär av locket av semmelbullen, gröp eventuellt ur lite från brödet och fyll med mandelmassa. Ha på vispad grädde och lägg på lockat. Sikta exempelvis kokosmjöl över, alternativt florsocker om du inte är känslig.