Lågkolhydratkost bäst både vad gäller viktnedgång och hälsovärden (SBU)

20130923-160446.jpg

Idag (efter dryga 2 års arbete) publicerades den svenska expertutredningen; mat vid fetma. Rapporten är från SBU (Statens Beredning för medicinsk Utvärdering) som alltså är en statlig myndighet som utvärderar hälso- och sjukvårdens metoder. Förhoppningsvis kommer denna också att ligga till grund för framtida kostråd inom sjukvården.

En sammanfattning av rapporten visar att lågkolhydratkost är klart effektivast vad gäller viktnedgång men också för att förbättra hälsovärden.

Man får:
”…större ökning av HDL-kolesterol (”det goda kolesterolet”) utan att ha några negativa effekter på LDL-kolesterol (”det onda kolesterolet”). Detta gäller både den måttliga lågkolhydratkosten, med ett kolhydratintag som underskrider 40 procent av det totala energiintaget, och den strikta lågkolhydratkosten,
där kolhydratintaget uppgår till högst 20 procent av det totala. Den strikta lågkolhydratkosten leder på kort sikt dessutom till förbättrade glukosvärden för personer med fetma och diabetes, och till marginellt minskade triglycerider.”

Personligen fick jag bättre hälsovärden, viktnedgång och symptomdämpning på mina sjukdomar av lågkolhydratkost.

Läs mer om rapporten här.

Tänk om vi nu äntligen kan sluta ge råd att äta kalorifattig mat och onaturliga livsmedel som smakar illa.