Gah för mellanmjölkssverige!

mellanmjölkAv rubriken kan ni säkert ana att detta blir ett inlägg med en uns irritation.  

Ni avgör själva om ni vill scrolla vidare eller läsa, jag blir förstås glad om ni väljer det senare, förhoppningsvis väcker det tankar även hos er 

Bakgrunden är min omtanke för alla människor som lider i onödan på grund av uråldrig, dammig, ouppdaterad kunskap och rädsla i detta mellanmjölksland! Jag bjuder på 39 exempel av kunskap vi har men som vi inte använder.

 1. Vi VET genom en STOR mängd högkvalitativa och nya studier att kopplingen av mättat fett och hjärt-kärlsjukdom inte finns, mättat fett är neutralt för hjärtat. 
 2. Vi VET att det är STOR skillnad på en (från naturen) mättad fettsyra och en kemiskt modifierad mättad fettsyra, dvs transfett eller härdat fett, TROTS detta benämner Livsmedelsverket dem i samma mening, som om det vore samma sak (det är det INTE!). Samtidigt IGNORERAR de ALL ny kunskap inom området. Mättat fett är neutralt för hjärtat. 
 3. Vi VET sedan 30-talet att cancerceller lever av glukos. Vi belönade till och med den upptäckten med ett nobelpris. 
 4. Vi VET att cancer lever i en sur miljö, sur blir man av bla stress och surgörande kost. 
 5. Vi VET att inflammation är en stor bidragande orsak till hjärtinfarkt, inte högt kolesterol. Att påstå att kolesterolet är orsaken är som att påstå att brandmännen orsakar branden… Bara för att de råkar vara där… Kolesterol är en antioxidant!
 6. Vi VET att väldigt många av våra välfärdssjukdomar är kopplade till insulinresistens. Insulinet utsöndras varje gång du höjer blodsockret och till slut blir inte cellerna mottagliga för en sänkning längre, dvs insulinet släpps inte in i cellen vilket resulterar i ett bestående högt blodsocker och högt insulin. (Exakt det som händer vid diabetes typ 2). Med kunskapen om detta har vi fortsatta kostråd som gör det omöjligt för en stor grupp att klara av att äta sockersnålt och hålla blodsockret normalt. Andra kolhydrater än rent socker triggar till överätning och ger sug efter mer samt höjer blodsockret. 
 7. Vi VET allt det vi vet om sockerberoende och fortsätter ändå att pränta in till överviktiga människor att det är karaktären det är fel på när de inte klarar av att äta mindre och springa mer. Socker har i tester visat sig ge ett starkare beroende än kokain. Mackor, pasta, flingor och annat triggar enormt även om de inte är sötade med extra socker. 
 8. Vi VET att sockerrik kost påverkar LDL-kolesterolet så vissa blir mer stickiga och klibbiga och tenderar att lättare fastna i inflammerade kärl. 
 9. Vi VET att totalkolesterol är ett kasst mått på hjärt/kärlhälsa, trots detta stirrar sig läkaren blind på detta värde. 
 10. Vi VET att ett för LÅGT HDL (”goda kolesterolet”) är den största riskfaktorn för hjärt/kärlsjukdom, trots detta så tittar många läkare (de som i alla fall förstår att det är skillnad på HDL och LDL) på LDL och om detta är högt. 
 11. Vi VET att 7 av 10 som kommer till akuten för hjärtinfarkt också har högt blodsocker. 
 12. Vi VET att inflammationer är starkt kopplat till majoriteten av våra sjukdomar och driver på dem/förvärrar symptomen. Socker, spannmål, stress och fettobalanser är några av de största bovarna vid inflammation. 
 13. Vi VET att ett lägre intag av socker stärker immunförsvaret, även snabba kolhydrater behöver räknas in som socker då effekten i kroppen är densamma. 
 14. Vi VET att en kalori inte är en kalori- att räkna kalorier är ibland som att jämföra äpplen med päron; effekten i kroppen av en kalori från kolhydrater är INTE densamma som en kalori från protein eller fett. Hormonella obalanser och ohälsa blir inte alltid bättre för att man reglerar energiintag genom kaloriräkning, de flesta får dessutom kämpa ganska hårt mot fortsatt sötsug och hunger vid kaloriräkning, vi är inte heller några förbränningsugnar, olika livsmedel har olika effekt i kroppen och alla förbränner inte lika. Det blir för stor fokus på bantning och svält istället för en hållbar livsstil som förebygger eller minskar ohälsa. Det är vad som händer i kroppen när man äter ett livsmedel som är det intressanta, inte vad ett enskilt livsmedel innehåller. 
 15. Vi VET att många som upplever det svårt med fettintag och som kanske får problem med gallan ofta har levt ett fettsnålt liv, självklart blir det då jobbigt för gallan med befintliga stenar i gallgången som helt plötsligt ska sköljas bort av ökad mängd fett/galla (tips är då att öka fettintaget långsamt). Gallstenar bildas bla av en fettfattig och kolhydratrik kost. Fettet behövs för att spola rent. 
 16. Vi VET att alzheimers och många demenssjukdomar har starka kopplingar till högt blodsocker, vissa forskare menar på att demens är diabetes typ 3. Dvs sockerrelaterad sjukdom där hjärnan svarar dåligt på insulin. 
 17. Vi VET att socker i överflöd (krävs inte mycket) lagras som fett, framförallt fruktsocker (fruktos). 
 18. Vi VET genom studier att gamla människor med högt kolesterol lever längre än de med lågt. 
 19. Vi VET att kroppen själv producerar 3-4 gånger mer kolesterol än den mängd som kommer från kosten, det senare har alltså mindre betydelse gällande kolesterolets upp eller ner. 
 20. Vi VET att det finns annan problematik kopplat kring gluten (tex none celiac gluten sensitivity) än just celiaki, vi VET också att de prover som tas är bristfälliga och opålitliga och att endast celiaki och glutenintolerans kan fastställas med dessa prover (allergi ej inräknad), trots detta avskrivs en stor grupp människor med typiska glutenproblem från misstankar utan att ens bli ombedda att prova en spannmålsfri diet. Rådet är snarare att inte laborera med glutenfri kost på egen hand. 
 21. Vi VET att kolesterolrika livsmedel som ägg inte påverkar en höjning av kroppens kolesterol. 
 22. Vi VET att första alarmet om att kolesterol skulle vara farligt (på 50-talet) bygger på FORSKNINGSFUSK av Ancel Keys. 
 23. Vi VET att kolesterol är en viktig byggsten i cellmembranet, vi VET också att kolesterol krävs för uppbyggnad av bla D-vitamin, östrogen, testosteron, progesteron, kortisol och aldestoron (många av dessa har vi brist på). 
 24. Vi VET att probiotika och brist på goda tarmbakterier tycks ha enormt stor betydelse får vår tids sjukdomar, ett enkelt tillskott eller syrad mat kan hjälpa tarmen till återställning och ökat försvar, detta får vi aldrig veta trots att det är det absolut mest populära forskningsområdet just nu. 
 25. Vi VET att gluten (och spannmål) har en negativ koppling till MASSOR av sjukdomar men trots detta finns inga ”varningar” inom sjukvården. Tex VET man att gluten ger läckande tarm (osmält protein kan ta sig in från tarmen in i blodbanan som sedan kan orsaka en autoimmun reaktion/sjukdom, dvs kroppens immunförsvar attackerar egen vävnad). 
 26. Vi VET att grå starr kan bli betydligt bättre av en hög dos antioxidanter från tex blåbär men vilka får information om detta innan erbjudande om operation. 
 27. Vi VET att en obalans mellan omega6/omega3 driver på inflammation i kroppen, trots detta rekommenderas vi äta omega6-rika oljor i överflöd.
 28. Vi VET att läkarna har kurs inom näringslära och kost som varar i en till sex dagar, trots detta förlitar sig allmänheten på att läkarna kan ge bra kostråd. Det finns heller inga krav på vidareutbildning.  
 29. Vi VET att personer med ADHD visar bättre koncentration med en kost utan spannmål och mejeri samt uteslutande av vissa tillsatser. Jag känner ingen som fått denna kunskap via läkarvården. 
 30. Vi VET att det förekommer fantastiska historier om barn med grav autism som helt plötsligt återfått ”normal” ögonkontakt. Detta med en gluten- och mejerifri kost (ketogen kost). 
 31. Vi VET att många med epilepsi blivit mer eller mindre anfallsfria av en strikt lågkolhydratkost. 
 32. Vi VET att brist på omega 3 är väldigt vanligt hos mammor under (och efter) graviditeten och att detta misstänks ligga bakom graviditetsdepression. Jag känner ingen som blivit rekommenderad tillskott av omega3 trots detta. 
 33. Vi VET att många med diabetes typ 2 normaliserar sitt långtidsblodsocker med en lågkolhydratkost och kan bli medicinfria/sänka sin medicinering, trots detta blir diabetessköterskan förskräckt av bara tanken på att patienten inte ska äta en grov morgonmacka med margarin och ett glas juice. 
 34. Vi VET även att många med diabetes typ 1 kan sänka sitt  insulinbehov med en lågkolhydratkost. 
 35. Vi VET att tillväxthormonet IGF-1 ökar av högt sockerintag (läs högt insulin), vi VET också att ett högt IGF-1 ses vid många typer av cancer. 
 36. Vi VET att candidasvamp kan ställa till med stor oreda i kroppen och candida göds av jäsande saker i tarmen som socker, spannmål, mejeri, jäst, alkohol mm. Få har ens hört talas om candida och ännu färre får veta något om åtgärd. 
 37. Vi VET genom 1000-tals (förmodligen fler nollor) historier att, ffa personer med metabolt syndrom, hormonobalanser, värk, övervikt, blodsockerrelaterade problem, astma, allergier, magproblem, hudproblem mfl blir betydligt bättre i sin symptombild med lågkolhydratkost. Vissa blir tom medicinfria enbart genom koständring, trots detta får ytterst få information av samhället om denna kost när de desperat söker efter hjälp. De som berättar om sina framsteg (med bättre välmående och alt. mindre medicinering) hos sin läkare blir dessvärre ofta ifrågasatta och jag har stött på många som till och med känt sig kränkta efter besöket (sedan finns förstås uppdaterade guldkorn som visar full förståelse och intresse).
 38. Vi VET att våra gener är nästintill helt oförändrade sedan 200 000 år och att metabola sjukdomar inte var ett problem med den tidens kost (naturliga mättade fetter, omega3-rik fisk, fria djur, grönsaker, spannmålsfritt, sockerfritt osv). 
 39. VÄRST AV ALLT- Vi VET att det finns ALLVARLIGA risker med gastric bypass på barn (och vuxna) men ÄNDÅ gör vi detta lättvindigt, ofta utan att ha provat en naturlig lågkolhydratkost innan! 

Det är SÅ MYCKET vi redan VET men inte tar tillvara på. Det behövs en blandning av tur och styrka för att bli sjuk i dagens samhälle. 

Eget ansvar; visst! Men är det verkligen rättvist att man på individnivå ska hitta svar och rätt väg att gå? Kunskapen finns ju men dessvärre saknas den på majoriteten av de platser där man behöver den som mest och litar på att den ska finnas.

Tiden är mogen för att mellanmjölkenssverige ska ersättas av en äkta, fullfet, icke pastöriserad och icke homogeniserad variant; en mer genuin och äkta vara!