Inget vetenskapligt stöd för att mättat fett är farligt

Jag blir fortfarande paff när jag läser på så kallade ”gå-ner-i-vikt”-sidor eller på livsmedelsverkets sida att det fortfarande varnas för mättat fett.

Relativt nyligen gjordes en omfattande metastudie där man gick igenom nästan 80 stycken stora studier inom området mättat fett och hjärt/kärlsjukdom som har utförts. Man tittade på sambandet mellan högt intag av mättat fett och dödlighet i dessa sjukdomar. INGET samband finns och det finns heller inga andra kvalitativa studier som påvisar detta. Trots detta varnar industrin fortfarande för mättat fett. Jag får hoppas att det är ett vinstintresse inblandat för jag har svårt att hitta en annan rimlig förklaring.


Jag repeterar- det finns alltså INGET vetenskapligt stöd till de kostråd staten och många privata aktörer ger idag kring mättat fett!

Personligen vann jag min hälsa tillbaka när jag slutade vara fetträdd. Bilder på mina kolesterolvärden finns nedan där det var väldigt tydligt att jag var på väg (eller befann mig mitt i) en metabol rubbning innan jag bytte kost. Därefter har proverna bara visat fina värden med högt HDL, jättebra APO-kvot och triglycerider på lägsta nivå. Läs gärna hela inlägget här med förklaring till blodproverna, mina hälsosymptom för perioderna och lite mer bakgrund kring fett och kolesterol: http://helajag.se/2016/09/24/kolesterol-kleggar-igen-karlen-eller/